Politiehondenvereniging van Kaatsheuvel

“De Trouwe Verdedigers is een hondenclub, die politiehonden opleidt.

Wij hebben leden die oefenen voor het basiscertificaat speurhonden en de volgende speurcertificaten, zoals; Speuren A en B, Sorteren A en B, Vlakterevieren A en B en Puinzoeken A en B. Hier wordt de hond geleerd om vooral zij neus te gebruiken.

Zo kan een hond mensen vinden in bossen, puin en open vlakte, maar ook voorwerpen zoeken en aanblaffen. Dit is heel belangrijk bij een dief, die zijn buit weggooit. De hond mag er dan niet aankomen i.v.m. sporenonderzoek.

Deze honden worden later weer verder opgeleid voor speciale doeleinden, zoals drugs, geld en explosieven.

 

Ook hebben we leden die hun hond opleiden als politiehond. Dit is dan weer onderverdeeld in Politiehond 1 en 2, en objectbewakingshond. Hier komt het meer spectaculaire bijtwerk ook bij kijken, maar tevens ook veel zoekwerk, o.a. Opzoeken en aanblaffen van personen en voorwerpen. Volgen naast de geleider, te voet of per fiets. Over een flinke sloot springen en over een heg springen en ook over een muur springen. Ook leren deze honden zwemmen en daar bijv. ook een voorwerp uit te halen. Deze opleiding wordt helemaal gedaan door vrijwilligers, die ieder een eigen hond hebben en voor elkaar klaar staan om te helpen. In Kaatsheuvel is dit de enige politiehonden vereniging.

Nog nooit hebben wij subsidie aangevraagd en alles uit eigen zak aangeschaft en aangelegd op het terrein.

 

 

Spaardoel

Onze vereniging is gehuisvest op de oude vuilnisbelt van de Gemeente, nabij de Efteling Golfbaan aan de Veldweg.

De algemeen bekende naam van deze locatie is “Den Bult”.; hoewel wij er blij mee zijn is en blijft het een oude vuilstort. Om hier (vooral in het najaar en in de winter) normaal te kunnen trainen is een deel van het terrein voorzien van drainage. Om dit optimaal te houden moet er af en toe zwaar grondwerk worden verricht, wat echt niet lukt met een schop: we huren hiervoor een grondverzetbedrijf in. De rekening van het grondverzetbedrijf is het doel waarvoor wij sparen.