KPV Kaatsheuvelse Postduivenvereniging

De Kaatsheuvelse Postduiven Vereniging is opgericht in 1880 en is daarmee de op een na oudste vereniging van Nederland. Dit feit maakt onze vereniging op zich al uniek. Ondanks dat de duivensport en onze vereniging dus al meer dan 100 jaar bestaan, is onze hobby niet bij het grote publiek bekend. Deze verenigingsspaaractie biedt ons tevens de gelegenheid om u iets meer te vertellen over onze mooie hobby.

 

Onze leden nemen met hun postduiven in de periode van begin april tot half september wekelijks deel aan wedstrijden. Hiervoor worden de wedstrijdduiven bijeengebracht in ons clubgebouw aan de Amerikastraat 20 in Kaatsheuvel. De duiven vertrekken daarna met speciale duivenwagens naar de losplaatsen in België, Frankrijk of Spanje. De afstanden kunnen daarbij oplopen tot ruim 1200 kilometer met Barcelona als verste bestemming. De duiven vliegen na de lossing direct naar hun hok en de duif met de hoogste snelheid wint de wedstrijd. De vliegsnelheden variëren afhankelijk van de windrichting tussen de 70 en 130 kilometer per uur Om de duiven goed op de wedstrijden voor te bereiden worden ze als jonge duif van ongeveer 3 maanden getraind door ze eerst zelf weg te brengen.

 

Hoe de duiven in staat zijn om de weg naar huis vinden is nog steeds een raadsel. De wetenschappers doen hun uiterste best om daar achter te komen. Onlangs zijn er proeven uitgevoerd waarbij de duiven tijdens hun thuisreis met behulp van kleine gps-zenders zijn gevolgd. Tot op heden is het nog niemand gelukt om dit geheim te ontrafelen.

 

 

Spaardoel

In de huidige tijd hebben met name kleindierverenigingen het erg moeilijk. Het houden van dieren houdt in dat je daar een jaar rond voor moet zorgen. Dit weerhoudt mensen vaak om zelf dieren te gaan houden. Voor onze vereniging betekent dit dat er nauwelijks nieuwe leden bijkomen. In de tijd dat de duivensport op zijn hoogtepunt was hebben de toenmalige leden het mogelijk gemaakt om met eigen middelen een clubgebouw te realiseren. Een gebouw waar we nog steeds trots op zijn.

Als een van de weinige verenigingen hebben wij nog nooit subsidies mogen ontvangen en hebben altijd alles zelf bekostigd. Op dit moment blijven onze vaste lasten alsmaar stijgen terwijl het aantal leden afneemt en dat betekent dat de financiële druk toeneemt. Ook nu zijn wij gelukkig nog een gezonde vereniging maar een bijdrage uit de ‘Verenigingsspaaractie’ zou voor ons zeer welkom zijn.

 

De Kaatsheuvelse Postduiven Vereniging bestaat 136 jaar en als spaardoel willen wij koersen op het halen van het 150-jarig bestaan. Wij gaan er voor, doet u met ons mee?